onsdag 19 augusti 2009

Wow, vilken helg! Den gångna helgen har verkligen gått i Sydafrikas tecken. Vi var hela 54 glada ”sydafrikasvenskar” som träffades för att spela golf, festa och trivas tillsammans. Normalt, dvs under det svenska vinterhalvåret, träffas vi rätt mycket i Sydafrika men nu för tredje året i rad återträffas vi också en gång per sommar här i Sverige för att spela golf.

För två år sedan hölls återträffen i Ängelholm och förra året stod Venborna som värdar för arrangemanget. I år var det vi på ostkusten som stod i tur och valet föll på att hålla evenemanget i Roslagen. Närmare bestämt på Lisinge golfbana och med middag och övernattning på det vackra Rånäs slott.

Det var Hasse och Eva som på ett mycket förtjänstfullt sätt höll i planeringen och genomförandet med benäget bistånd från oss andra ”östkustare”, nämligen Ingrid och Calle, Yrsa och Hasse, vi själva och sist men inte minst Lena och Carl-Gustaf som med en ytterst minimal budget lyckats få till ett fantastiskt prisbord med många fina och värdefulla priser.

Men för att inte gå händelserna i förväg börjar vi med rapporteringen från i torsdags som var den så kallade inspelningsdagen. Ett 20-tal av oss träffades på torsdagsmorgonen på Lisinges vackra och trevliga golfbana. Det blev ett kärt återseende med många kramar och glada skratt.
Vädret var strålande vilket bådade gott för en härlig golfdag.
De flesta av oss hann också spela klart sin runda innan himlen förmörkades och ösregnet drog igång. Vi som låg lite senare i startfältet lyckades inte, kan jag säga! Regnet formligen forsade ner och ovädret kan knappast beskrivas bättre än med ett citat av Ulf när han tog skydd inne i klubbhuset: ”Jag är blötare nu än om jag skulle ha badat med kläderna på!”

Kvällen tillbringades i glada vänners lag på lite olika ställen runt om i Roslagen och i stockholmstrakten. Tillresta kamrater inkvarterades och bjöds på festmåltid. Själva härbärgerade vi tre vänpar och kalasade tillsammans på handlare Roines supergoda kräftor.

För vissa med tyvärr alltför lite sömn infann sig så Tävlingsdagen med stort ”T” och med härligt golfväder som tack och lov höll sig fint ända fram till kvällskvisten. Hasse hade delat upp oss i tremannalag och tävlingsformen var scramble, dvs efter varje slag väljer laget sin bästa boll och samtliga spelar sin nästa boll från den positionen.
En snabb och kul spelform där alla tre i laget måste bidra med minst fyra utslag var. För att ytterligare höja spänningen i tävlingen hade tävlingsledningen (Hasse och Eva) som brukligt är lagt in dom individuella momenten ”längsta slag” och ”närmast hål” för så väl herrar som för damer.
Och hur gick det? Vilka vann? Ja, det fick vi veta först efter middagen på kvällen. Så mer om detta längre fram i texten.

Efter väl utförda golfrundor och den obligatoriska vätskekontrollen på ”19e hålet” (i klubbhusets cafeteria) packades trötta golfare, golfbagar och annan utrustning in i bilarna för avfärd mot kvällens middag och nattens logi på Rånäs slott. Väl framme och inkvarterade, i dom mycket fräscha och fina rummen, fick dom flesta av oss lite tid över som av några utnyttjades till SPA-besök medan andra föredrog att luta huvudet mot kudden en stund.

19.30 samlades det förväntansfulla gänget i slottssalen där det bjöds på champagne och ituklippta spelkort. Den ena halvan av korten gavs till herrarna och den andra halvan gavs till damerna. Sen var det bara att leta efter sin maka, dvs ”spelkortsmaka”.

Vilken korthalva, den översta eller den understa, som gavs till herrarna respektive till damerna fick vi dock aldrig riktigt klart för oss, men på något sätt fungerade det hela ändå alldeles utmärkt.

Mycket god mat (vi glömde tyvärr be om receptet på den utsökta potatiskakan) god öl, för dom som ville, och därtill mycket goda viner. Vilken utmaning förresten att välja viner till ett sådant här gäng med mer eller mindre halvproffsiga vinkännare!

Skålandet, skrålandet och den utsökt vackra allsången avbröts bara av spirituella och trevliga tal från bland annat Svante som utbringade en skål för ”absent friends” och även framförde en hälsning från Nils-Bertil och Ullabritta.

Kvällens absoluta höjdpunkt i talväg, eller snarare i sångväg, framfördes av Tove som sjöng en svensk visa som om vi förstod det rätt ofta framförs på norska fester. Kul förresten att vi lyckats adoptera det norska paret Tove och Olav in i ”svenskgänget”.


Under senare delen av middagen när Hasse och medarrangörer tackats för det mycket lyckade arrangemanget restes frågan om vem eller vilka som var villiga att ”ta över stafettpinnen” från Hasse och arrangera nästa års återträff. Det glädjande svaret fick vi lite senare på kvällen då göteborgsgänget efter lite konfererande förkunnade att man, med Rolf som primus motor, kommer att arrangera 2010 års återträff någonstans i göteborgsregionen. Denna ser vi redan fram emot.

När maten och talen var avslutade var det då äntligen dags för prisutdelningen som många säkert spänt suttit och väntat på.
Så här gick det:Vinnare blev lag Björn B, Marianne och Tove, som knep segern mycket tack vare en kanonbra inrunda (1 birdie, 1 bogey och 7 par).

Resten av tävlingsresultaten hittar du längst ner på denna sida.

När dom fina golfpriserna packats upp och beundrats fick vi en trevlig historielektion om Rånäs slott av vår hovmästare Marcel. På Bärbels initiativ fotograferades sedan samtliga festdeltagare i stora slottstrappan innan det bar iväg till slottets gamla vattenkvarn som kvällen till ära tjänade som danslokal med egen bar. Dansen och minglet avbröts några minuter efter midnatt då en överraskad födelsedagsfirare, Gunilla T, firades med både sång, hurrarop och grattiskramar.

Kvarnen var lämpligt nog placerad en bra bit från slottet och övriga boningshus vilket borgade för en lugn och ostörd miljö för dom som önskade lägga sig i rimlig tid. Vi andra oförståndiga höll igång halva natten och flyttade på småtimmarna över till dom sköna fåtöljerna och biljardbordet i en av salarna på slottet.

Morgonen därpå, på lördagen, återsågs vi alla till frukost och nu fick vi åter anledning att klara struparna och stämma upp i allsång. Även Kurt fyllde nämligen år denna dag och som "grädde på tårtan" fick han mycket överraskande oväntat besök av barn, barnbarn och respektive som kom med tårta och presenter för att fira honom på födelsedagen.

Efter adjökramande skingrades så gänget. Dom flesta åkte hem till sitt medan andra fortsatte med aktiviteter i mindre grupper.
Exempelvis hade Marianne och Mats ordnat så att Samira fick sitt lystmäte för flygning stillat - för ett tag i alla fall. Strax utanför Uppsala mötte Mariannes konstflygande svåger upp och bjöd Samira med på en hissnande akrobatflygning som säkert skulle platsa på vilken större flyguppvisning som helst. Klart omtumlad men med ett stort lyckligt leende på läpparna klev hon ur det lilla planet igen efter 20-25 minuters kullerbyttor i luften. Även Mats tog en flygtur, vilket inte var första gången för hans del. Själv var jag mycket, mycket nöjd med att jag tackat nej till erbjudandet att även jag kunde få flyga denna dag.

Kvällen avslutade vi med konserten Rhapsody in Rock på Skansen med vännerna Jessica & Rolf och Camilla & Håkan iförda svarta sopsäckar som för kvällen specialanpassats till skydd mot regnet.

Tack alla för en oförglömlig återträff!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar